El documental

"El documental" emet divendres "Phantasticus. El cant de Ramon"

"El documental" repassa la vida i l'obra d'un dels intel·lectuals més importants que ha donat la cultura catalana: Ramon Llull.

Aquest divendres "El documental" estrena "Phantasticus. El cant de Ramon", una coproducció de Televisió de Catalunya amb La Perifèrica Produccions, Oberón Cinematogràfica, l'Institut Ramon Llull i IB3 (Televisió de les Illes Balears) dirigida per Cesc Mulet, a propòsit del filòsof medieval i figura cabdal de la cultura catalana, el mallorquí Ramon Llull.
On és Ramon Llull? La resposta més directa ens porta a la tomba del savi mallorquí, situada en l'església de Sant Francesc de Palma. A dues passes, a la plaça de Santa Eulàlia, una guia recorda una trobada de llegenda: el cortesà Ramon Llull de Mallorca empaità una donzella, aquí mateix, fa gairebé vuit segles.
Però, on és Ramon, avui? Ramon és diplomàcia, lògica, matemàtica, literatura. És passió, obcecació, mite. Són més d'un miler de manuscrits, gairebé tres-centes obres. És, encara, un món per explorar, la baula entre la tradició filosòfica medieval i el món modern.
Nascut a ciutat de Mallorca, Ramon Llull és una figura universal de la cultura catalana. Tot i així, encara és, per a molta gent, un desconegut. Aquest documental ens descobreix la figura d'aquest home, que volgué escriure el millor llibre del món per combatre i convèncer dels seus errors als infidels. Va dedicar la seva vida a elaborar un mètode, a l'elucubració d'un Art basat en el raonament. Comença amb l'"Art abreujada de trobar veritat" (1274) que refà desenes de vegades fins a la seva darrera formulació, l'"Ars Dei" (1307), on intenta demostrar la irrefutabilitat de la religió cristiana a través de la raó i no només per la fe.
Gran viatger, Ramon Llull entra en contacte amb tot el saber mediterrani de la seva època. Estan documentades estades seves a Montpeller, París, Gènova, Pisa, Nàpols, Roma, Avinyó, Tunis, Algèria, la petita Armènia i Xipre a la recerca de coneixements, recursos i experiències. El documental "Phantasticus. El cant de Ramon" se submergeix en la vida i l'obra del filòsof. Ho fa amb la mirada dels experts més reconeguts i dels lectors més il·lustres del primer gran intel·lectual de la cultura catalana.
Fitxa tècnica:
Direcció: Cesc Mulet; Guió i entrevistes: Maties Salom i Cesc Mulet; Director de fotografia: Jaume Caldentey; Disseny de so: Joan Torrens; Edició: Roberto Rodríguez;
Música original: Xisco Joan; Locució: Joan Massotkleiner; Documentació i supervisió històrica: Anthony Bonner.
Amb les intervencions de (per ordre d'aparició):
Lola Badia i Albert Soler (Centre de Documentació Ramon Llull, Universitat de Barcelona); Anthony Bonner i Jordi Gayà (Maioricensis Schola Lullistica, Universitat de les Illes Balears); Antoni Tàpies (pintor); Josep Massot i Muntaner (Abadia de Montserrat); Josep Palau i Fabre (poeta); Santiago Auserón (músic); Raimon Panikkar (filòsof); Fernando Domínguez i Charles Lohr (Raimundus Lullus Institut, Albert Ludwigs Universität Freiburg, Alemanya); Ahmer Djebbar (Université Des Sciences et Technologie, Lille, França); Federico Mayor Zaragoza (Aliança de Civilitzacions); Harvey Hames, (Ben Gurion University of the Negev, Israel); Adonis (poeta); Ute Obhof (Badishe Landesbibliotek, Karlsruhe, Alemanya); Arno Zahlauer (Geistliches Zentrum St. Peter, Alemanya) i Fausto Roldan (Biblioteca de la Fundació Bartolomé March, Palma de Mallorca).
Amb la participació de: Biel Mesquida (escriptor); Marta Cabrero (lectora); Maite Aparicio (historiadora d'art).

Anar al contingut