El documental

"El documental" emet divendres "El llegat de la Maternitat d'Elna" a TVCi

"El documental" recupera la memòria de la Maternitat d'Elna, al Rosselló, i de la seva fundadora, Elisabeth Eidenbenz. Una història poc coneguda de la postguerra espanyola.

Aquest divendres "El documental" estrena "El llegat de la Maternitat d'Elna", una coproducció de Televisió de Catalunya amb Enunai Produccions i Televisió Espanyola amb la col·laboració del Programa Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, l'ICIC (Institut Català de les Indústries Culturals) i l'IMSERSO (Ministeri de Treball i Assumptes Socials). Dirigit per Assumpta Montellà i Toni Espinosa, aquest documental ens acosta la figura de la mestra suïssa Elisabeth Eidenbenz i la seva tasca com a impulsora i directora d'una maternitat a la Catalunya Nord al final de la Guerra Civil espanyola.

L'any 1939, amb la Guerra Civil espanyola quasi acabada, mig milió de persones van travessar la frontera amb França per escapar-se de la repressió de Franco. El país veí va confinar aquestes persones en camps de presoners que no reunien les mínimes condicions humanitàries i que va causar el 95% de mortalitat infantil. A les mares que s'escapaven del règim franquista s'hi van sumar poc després mares jueves provinents del centre d'Europa que fugien de l'horror nazi.

Conscient d'aquest drama, Elisabeth Eidenbenz, una jove mestra suïssa de 23 anys que feia un temps que era a Espanya ajudant els infants víctimes de la guerra, va decidir ajudar les dones embarassades dels camps. Va establir una maternitat a Elna, una petita vila del Rosselló, a la Catalunya Nord, propera als camps d'Argerlers, Ribesaltes, Gurs i Sant Cebrià. Amb la mateixa col·laboració de les mares i d'algunes infermeres voluntàries, Elisabeth va fer possible el naixement de 597 bebès en bones condicions. Però Elisabeth Eidenbenz va fer molt més que atendre parts...

La historiadora Assumpta Montellà, que va donar a conèixer la història de la Maternitat d'Elna l'any 2005 amb el seu llibre "La maternitat d'Elna, bressol dels exiliats", ens condueix fins a Rekawinkel, el poble austríac on viu Elisabeth Eidenbenz, que el 12 de juny del 2008 complirà 95 anys. Un emotiu intercanvi de correspondència amb nens catalans permet evocar alguns dels moments més difícils que van haver de viure les dones i els nens que van compartir la seva estada a la maternitat. Entre la gran quanitat de mostres d'agraïment que ha rebut al llarg de la seva vida, Elisabeth mostra orgullosa la Medalla dels Justos de Totes les Nacions que li va lliurar l'any 2002 l'estat d'Israel en reconeixement a la seva tasca de protecció i salvaguarda de mares i nens jueus a la maternitat d'Elna entre el 1939 i el 1944.

Setanta anys després, mares i fills que van viure l'experiència ens descobreixen aquest capítol ocult de la nostra història, ple de dramatisme, però també de tendresa.

Fitxa Tècnica:
Direcció: Toni Espinosa i Assumpta Montellà
Guió de Muntatge: Toni Espinosa i Roger Comella
Música: Marc Durandeau
Muntatge: Roger Comella
Director de Fotografia: Albert Serradó
Arxiu Fotogràfic: Elisabeth Eidenbenz i Remei Oliva
Productor: Toni Espinosa
Productor Executiu TVC: Jordi Ambròs

Amb la participació de:
Les mares: Maria Garcia, Celia Garcia, Remei Oliva i Rosa Valero.
Els fills i les filles: Guy Ekstein, Sergi Barba, Celia Garcia, Felipe Sáez i Pepita Barcia.
I les intervencions de Nicolas García, Philippe Benguigui, Tristan Castanier, Violette Sanjuan i Rosa Barcia.

A banda del reconeixement de l'Estat d'Israel, Elisabeth Eidenbenz ha estat condecorada amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2006) i amb la Creu de l'Orde de la Solidaritat Social, atorgada per l'Estat espanyol el 2007

Blog d'Assumpta Montellà, autora del llibre "La Maternitat d'Elna, bressol dels exiliats" (Ara llibres, 2005): http://sentimentsaflordepell.blogspot.com/  
Anar al contingut