La nova regulació per a influencers els obliga a identificar clarament la publicitat
La nova regulació per a influencers els obliga a identificar clarament la publicitat (iStock)

Què diu la nova regulació per a influencers, a quins afecta i com vol protegir els menors

El govern espanyol homologa amb la resta d'agents audiovisuals els creadors de continguts que ingressen més de 300.000 euros i tenen més d'1 milió de seguidors

Fer publicitat a través d'usuaris reconeguts a les xarxes estarà més controlat. El govern espanyol ha aprovat una nova regulació per als influencers amb l'objectiu de donar més protecció als consumidors, especialment els menors, i més seguretat jurídica als usuaris que han assolit un notable volum econòmic difonent els seus continguts a través de plataformes d'intercanvi de vídeos. 

L'executiu ha definit per primer cop els criteris pels quals es considera un influencer un usuari d'especial rellevància a les plataformes i xarxes socials. Són tres i s'han de complir de forma simultània:

► Uns ingressos anuals superiors als 300.000 euros derivats de tota la seva activitat audiovisual.

► Més d'1 milió de seguidors en una única plataforma de vídeos o 2 milions de seguidors en el global de la seva activitat.

► Almenys 24 vídeos publicats a l'any.

Tots els influencers que compleixin aquests criteris s'hauran d'inscriure, en el termini de dos mesos, al Registre Estatal de Prestadors Audiovisuals com a usuaris d'especial rellevància. El Ministeri de Transformació Digital diu que no té comptabilitzats els influencers als quals pot afectar la nova regulació.

A partir d'ara les seves obligacions estaran equiparades a les de la resta d'agents audioviduals, com ara televisions i ràdios. Les regles estan recollides en la llei general de comunicació audiovisual, aprovada el 2010 i actualitzada el 2022.

Influencer
La nova regulació afectarà els influencers amb més notorietat (Unsplash)

Quines obligacions tenen els influencers?

Aquesta legislació obliga a complir la normativa en matèria de protecció de menors i de publicitat en l'àmbit audiovisual en diversos àmbits. En concret, aquestes són les obligacions que estableix la regulació i que hauran de complir els influencers:


► Ús d'eines d'identificació digital de l'edat si el contingut és inapropiat per a menors i etiquetatge dels continguts segons l'edat a la qual van adreçats. 

► Prohibit fer publicitat d'anuncis que generin un perjudici psicològic o físic a menors

► Identificar els continguts publicitaris

► Prohibit fer publicitat de tabac: cigarretes electròniques, cigars, tabac, herbes per fumar o les empreses que els produeixen.

► Prohibit fer publicitat de medicines.

► Prohibit fer publicitat relacionada amb jocs d'atzar i apostes quan s'emeti en espais adreçats a una audiència menor d'edat.

Publicitat de begudes alcohòliques amb restricció horària: si superen els 20 graus només se'n pot fer promoció entre la 01.00 i les 05.00 de la matinada. Si no els superen, entre les 20.30 i les 05.00.

Les associacions i entitats que apleguen les cadenes de televisió comercial havien demanat al govern que fixés uns criteris més amplis per considerar els influencers usuaris d'especial rellevància: 100.000 euros facturats i almenys 100.000 seguidors. Finalment, però, el llindar que se'ls exigeix és més elevat. 

Els creadors de contingut juguen un paper cada cop més important en la societat. El ministre de Transició Digital, José Luis Escrivá, ha indicat que la nova regulació permetrà controlar més la publicitat encoberta o potencialment encoberta que s'emet en les aplicacions de vídeo. També ha insistit que vol protegir els consumidors i els menors d'edat, en coherència amb les normes europees. 

França és un dels països europeus que també ha regulat l'activitat dels influencers. Entre altres coses, la llei aprovada l'estiu del 2023 prohibeix a aquests usuaris la promoció de dietes considerades perilloses, consells sobre cirurgia estètica i criptomonedes, i els obliga a avisar quan utilitzin filtres de bellesa. La legislació francesa preveu per als infractors penes de fins a 2 anys de presó i fins a 300.000 euros de multa. 

 

ARXIVAT A:
Xarxes socials
Anar al contingut